ILT START MET DIGITAAL INSPECTEREN TACHOGRAFEN (UPDATE AFTERSALES TRUCK)

Geplaatst op 20-08-2021

Vanaf maandag 16 augustus is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gestart met digitale inspecties van de tachograafbestanden van vrachtwagens en bussen. Hiermee zet de Inspectie de volgende stap naar digitaal toezicht. Vanaf die dag kunnen transportbedrijven van de inspectie het verzoek ontvangen om hun tachograafbestanden digitaal aan te leveren via een webformulier. De ILT analyseert hiermee in hoeverre deze bedrijven de regels voor de rij- en rusttijden in het wegvervoer naleven.

Projectleider Martijn Klaassen legt de voordelen van dit online systeem uit: ‘Efficiency en effectiviteit staan voorop, voor ons als ILT, maar zeker ook voor de ondernemers. De bedrijven kunnen snel en simpel hun bestanden met ons delen, zonder dat er een inspecteur bij hen langs hoeft te komen, wat vaak een tijdrovend bezoek is. Goede naleving zorgt immers voor minder inspecties. Wij kunnen de gegevens sneller verwerken en krijgen zo een beter inzicht in de naleving binnen de markt.’

Terugkoppeling bevindingen

‘Het voordeel is ook dat de bedrijven zelf snel inzicht krijgen in hoe ze het doen als het gaat om de naleving van de rij- en rusttijden. Ze krijgen onze bevindingen teruggekoppeld en kunnen daarmee, indien nodig, aan de slag’, aldus Klaassen. Het is niet de bedoeling dat bedrijven die hun bestanden voor het eerst overhandigen en er blijken zaken niet in orde, dat er dan meteen bekeurd wordt, laat de inspectie ons desgevraagd weten.