Mobiele waterstoftank dichterbij door subsidie en samenwerking

Geplaatst op 15-02-2021

Een van de grootste drempels om waterstof als brandstof te gebruiken is het ontbreken van een waterstofinfrastructuur. H2-MilkRun is een project dat met een mobiel waterstoftankservice de drempel voor bedrijven wil verlagen. Bedrijven kunnen zo uittesten of waterstof geschikt is voor hun operatie en zich abonneren op de tankservice. De provincie Gelderland en het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) keren in totaal 719.712 euro aan subsidie uit een consortium van Gelderse bedrijven die de mobiele waterstoftankservice ontwikkelen. Naar verwachting rijdt de H2-MilkRun in het eerste kwartaal van 2022.

Waterstofvoertuigen, zoals heftrucks, bouwmachines, agrarische machines, schoonmaakwagens zijn meestal afhankelijk van een tankstation op het eigen terrein. Voor Potentiële eigenaars van deze voertuigen, meestal bedrijven, is het net een stap te ver om te investeren in een complete waterstofinfrastructuur in de testfase. Uit een inventarisatie blijkt dat er voldoende bedrijven in de regio bereid zijn om over te stappen op waterstof voor hun voertuigen na een gedegen testfase. De H2-MilkRun faciliteert dat. 

De pomp komt naar je toe 

Met een mobiele pomp kunnen bedrijven het gebruik van waterstof voor bedrijfsvoertuigen op eigen terrein uitproberen. Dat is waar het project ‘H2-MilkRun om draait. De partners ontwikkelen twee vrachtwagens die rijden op waterstof én daarbij een mobiel waterstoftanksysteem meedragen. De partners van het project H2-MilkRun willen zo de mobiele waterstofpomp naar het bedrijf brengen, zoals de melkboer van weleer. Bevalt het, dan kunnen de bedrijven vervolgens overgegaan tot aanschaf van een eigen waterstoftankstation. Op deze manier is de H2-MilkRun hét demo-mechanisme om van waterstof ‘wens’ naar waterstof ‘commitment’ te gaan. Door gebruik van waterstof zijn er minder fossiele brandstoffen nodig waardoor de uitstoot van CO-2 vermindert. 

Groeivoucher 

Oost NL kon een bijdrage leveren aan het project door het consortium een voucher van De Groeiversneller Energie, een programma dat Oost NL uitvoert voor de Provincie Gelderland, te verstrekken. Met de voucher schakelde H2-MilkRun een expert in die de subsidieaanvraag begeleidde. RCT Gelderland - ondersteunde het consortium bij de ontwikkeling van de waterstoftankservice en keek waar H2-MilkRun kon aan stuiten bij de specifieke doelen voor transport en mobiliteit uit het Gelders Energieakkoord.

Het consortium H2-MilkRun bestaat uit zeven partners: MobiHy Gendringen, Duurzame Energie Consult (Apeldoorn), Veth Automotive (Duiven), Rijngas (Dinxperlo), Toyota Material Handling Nederland (Ede), WUR (Wageningen) en GINAF Trucks Nederland (Veenendaal). Zij ontvangen een totaal subsidiebedrag van 719.712 euro. De totale kosten van het project bedragen 1.452.682 euro. 

Het project wordt mogelijk gemaakt met steun van de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.